Moni täältä Kymijoen maisemista on sen elämänsä hauen napannut!
Mm. erään ison yrityksen vieras sai saaliikseen noin. 10 kiloisen hauen ja se ainakin sillä kertaa turvasi tänne Kymenlaakson ihan huomattavat kaupat. Siksi tilausravintolamme Ketunleivän portilla komeilee juuri tuon hauen innoittamana tehty puuhauki! Toki kalastusoppaallamme on ollut useasti näihin asioihin myönteinen vaikutus opastaessaan asiakkaat hyville tärppipaikoille.
Pitkänhuiskea Hauki on usean heittokalastajan suosikki, eikä syyttä. Haukia voi pyytää avovesiaikana eri tavoin, se on hyvin haasteellinen pyydettävä ja siinä sen viehätys onkin.
Kalastajan ei tarvitse matkustaa Etelä-Suomea kauemmaksi ja maksaa kalastuksestaan suuria summia, saadakseen mahtavia kalastuselämyksiä! Hauesta tekee ihanteellisen pyyntikohteen myös sen luonne ja pedon monihampainen kita ja siten kyky kasvaa mahtaviin mittoihin – useamman kilon kaloja voi saada melkein mistä tahansa ja yli 10 kg painoisia on täältä saatu saaliiksi useita!
Hauki on osaavan kokin käsissä hyvä ruokakala. Se on vahärasvainen, tosin ruotoja on runsaasti, mutta ne voi suureksi osaksi välttää fileoimalla kala melkein ruodottomaksi. Mutta tärkeää kalkkia ja fosforia saa ruodoista, niin siksi jauha koko kalafile! Saat maittavia haukimurekepihvejä, joita meillä tilausravintolassa tekee myös kokkimme Susan!
Hauki on monelle aloittelijalle se ensimmäinen iso kala, joka houkuttelee vaihtamaan mato-ongen virveliin, toki haukea saa monin erilaisin keinoin, mutta tässä tärkeimpänä heittokalastus.
Ja uistimista parhaimpia kenties vaaput, joista tunnetuimmat Rapalan valmistamia tai lusikkauistimet.
Yleensä parasta kalastusaikaa on toukokuu, silloin hauen kutupaikkoja ovat matalat 1-3 m ruohikkoiset (kaislat, ahvenvita ja lumpeet) rannat ja näille seuduille se jää myös kutemisen jälkeenkin vaanimaan saalistaan. Myös syksyllä kun vesi on jäätynyt alle +10 asteen, on hyvät mahdollisuudet saada isompaa haukea syvänteiden reunoilta.
Syksyllä hauen liha on kuitenkin parhaimmillaan, sillä kalaan tulee talven varalle lisää rasvaakin.
Syksyisin hauet viettävät aikaa mielellään lähellä pohjaa, joten kalastettaessa ota tämä huomioon.
Keskikesällä, kun vesi on lämmennyt kuha on aktiivisempi kuin alkukesästä tai -syksystä, joten kesä-, heinä- ja elokuu onkin parasta aikaa kuhan kalastukselle uistellen sillä ilmatkin on tyynimmät ja vesillä olosta nauttii jo pelkästään maisemia katsellessaan. Parempi syönti kuhalla on selvästi illemmalla, kun pienet kalat nousevat pintaan ruokailemaan ja se seuraa niiden perässä omaa saalista tavoitellen.
Kuhan sanotaan olevan uskollinen kutualueilleen ja sitä saa saaliksi myös kutuaikana, mutta suurin osa silloin on koiraskaloja. Kuhan esiintymispaikat kannattaa myös merkata muistiin, sillä todennäköisintä on että sieltä saa useammankin kalan seuraavilla kerroillakin. Täällä sitä saa kalastajien kertomana todennäköisemmin Arrajärveltä uistellen ja Kymijoelta jigausvälineillä.
Kuhan kalastamisessa voi käyttää monia eri kalastustapoja: uistelua, vertikaalijigausta, jigausta, drop shottausta, heittokalastusta. Vasta-aloittelijalle sopivat samat uisteluvälineet kuin hauenuistelussakin. Perinteiset kuhauistimet ovat solakat vaaput, mutta lisäksi voi käyttää painoja, painosyvääjiä, tuplauistimia. Kuhien suosimissa väreissäkin laaja kirjo: räiskyvistä kelta-oranssivihreistä helmiäisväreihin ja haaleisiin sävyihin. Kannattaa kokeilla useampia vaihtoehtoja, sillä kuhalla on taipumus alkaa suosimaan jotain tiettyä väriä.
Kalastusoppaamme tuntee kalastuksen salaisuudet näillä alueilla etenkin ja opastaa rauhallisesti vasta-aloittelijaakin.