Yrityksen ja tilan historia

Tilamme historia juontaa alueella yli 400 vuoden taakse. Sen menneisyydessä on ollut vaikeita aikoja eritoten sotavuodet 1939-1944, jolloin talosta oli Isänmaata palvelemassa neljä veljestä, joista kaksi koki sankarivainajan kohtalon. Yli-Kaitalan tila oli pitkään maanviljelys- ja karjanhoitotila ja viljan viljely on edelleen tärkeä osa matkailutilan arkea.

Matkailuyrityksemme on kehittynyt Yli-Kaitalan maatilan alueelle n.30 vuoden aikana hyödyntäen tilan voimavaroja. Luonnonkauniit Kettujärvi-Kymijoki maisemat tarjoavat upeat puitteet toteuttaa ja kehittää matkailuyritystämme myös tulevina vuosikymmeninä.

Aloimme rakentaa mökkejä keväällä 1992, jolloin kaadoimme ensimmäisen käsinveistetyn mökkimme hirsipuut omista metsistämme. Mäntytuvan harjakaisia vietettiin v.1993 ja siitä toiminta on laajentunut mökki toisensa perään. Samanaikaisesti olemme raivanneet polku- ja hiihtoreittejä lisätäksemme mahdollisuuksia erilaisiin aktiviteetteihin tilamme alueella. Olemme myös rakentaneet erähenkisen Kipinä-kodan, laavun Lakinsaareen ja louvon Harakkakoskelle. Toiminnan vilkastuessa monet asiakkaat tiedustelivat aterioinnin mahdollisuutta. Tätä hetken tuumailtuamme tartuimme vasaraan ja kunnostimme vanhasta 1920-luvulla rakennetusta navetasta viihtyisän ja tunnelmallisen Ketunleipä-ravintolan, joka on viehättävä sekoitus vanhaa ja uutta ja tarjoaa mitä parhaimmat puitteet niin häille, perhejuhlille kuin kokouksillekin.

Ketunleivän jälkeen kunnostimme myös tilamme 1940-luvulla rakennetun rantasaunan, jonka takaseinän neljästä ikkunasta avautuu upeat näköalat Kettujärvelle ja veden pintaan iltaisin kaartuvalle auringonsillalle. Kettusaunaksi kutsutun rantasaunan viereen valmistui vuonna 2011 upea saunauutuus, Sammalsauna, jonka kattoa peittää sammalkerros. Sammalsauna tarjoaa ainutlaatuisen saunaelämyksen kaikille aisteille. Siellä voi myös ihailla paikallista käsityötaitoa, sillä saunan puoliympyrän muotoisen löylytilan seinät on tehty tuhansista ja jälleen tuhansista yksitellen vuolluista ja kiinnitetyistä päreistä.

Mankalan kylän matkailuhistoria ulottuu yli sadan vuoden päähän, jolloin Mankalan kosket vielä kuohuivat vapaina ja kutsuivat hurjapäitä koskenlaskuun. Jylhissä koskimaisemissa kuvattiin myös useita tukkilaiselokuvia 1930–1950-luvuilla. Mankalan kosket esitellään myös ensimmäisessä Suomea kuvaavassa matkailufilmissä Finlandia vuodelta 1911.

Arvomme

Luonnon ja tilan historiallisia arvoja kunnioittaen tuottaa mahdollisimman ympäristöystävällisiä matkailupalveluja, joissa otetaan huomioon asiakasturvallisuus, elämyksellisyys, viihtyvyys, yksityisyys.

Näitä arvoja toteuttaen olemme voimallisesti kehittäneet alueemme infraa mm. oma varavoimalalla varustettu sähköverkko turvaa sähkönsaannin ja valaistuksen myös häiriötilanteissa, kuten myrskyissä. Varavoimalaitos mahdollistaa myös uuden huippunykyaikaisen jätevedenpuhdistamon / jätevesiverkoston häiriöttömän toiminnan. Jätevedenpuhdistamon rakentaminen tuli ajankohtaiseksi toimintamme laajennettua ja siksi halusimme löytää parasta mahdollista jätevedenpuhdistustekniikkaa.

Löysimme puhdistamon Ruotsista, jossa kyseisellä valmistajalla on pitkä 40-vuotinen perinne vesiteknologiasta ja vahva noin 60 % markkinaosuus. Jätevedenpuhdistamossa on mm. ultraviolettivalolla tapahtuva bakteerien tuhoaminen. Puhdistettu vesi johdetaan vielä Kettujärven Märkälahdenpohjukkaan perustamaamme kosteikkoon, joka entisestään auttaa Kettujärvivesistöä pysymään erittäin kirkkaana ja puhtaana. Rakennustoiminnassamme pyrimme käyttämään mahdollisuuksien mukaan tilan omista metsistä otettua puuta ja muutenkin käyttämään lähialueilla tuottettuja raaka-aineita ja palveluja.

Historiataulut