Kalastus ja kalastuspalvelut

Tarjoamme myös yksilöidyt opastus kalastusretket kaikille kalastuksesta kiinnostuneille asiakkaillemme. Kettujärven rannalla sijaitsevalta tilaltamme on hyvät veneily-yhteydet muualle lähialueen vesistöihin. Vuokraamme myös veneet, moottorit ja muut kalastustarvikkeet onnistunutta kalastusretkeä varten.

Katso video

Kalastusretket Yli-Kaitalan tilalla

Yli-Kaitalan viihtyisä ja ainutlaatuinen tila sijaitsee Mankalassa Iitin kunnassa. Lähistöllä ovat Lahti, Heinola ja Kouvola. Helsinki on helpon ja vain noin 150 kilometrin mitan päässä matkailukohteestamme.

Kaikki kalastusretkille mukaan lähtevät voivat hankkia kauttamme myös asianmukaiset kalastusluvat. Mato-onginta ja pilkkiminen puolestaan kuuluvat jokamiehenoikeuksien piiriin.

Alueen vedet soveltuvat monenlaiseen kalastukseen. On syvyysvaihtelua, veden kirkkauden vaihtelua, järviä, jokea, lampia ja kalaa löytyy hyvin. Jos omat taidot kalan saamiseen ovat vierailla ja oudoilla vesillä koetuksella, voi alueen tunteva kalastusopas olla kalastuselämyksen kannalta hyvä sijoitus.

Oppaan kanssa voi esimerkiksi kalastella turvallisesti ja aina hyvillä kalapaikoilla. Se on sitten kaloista kiinni saadaanko saalista. Voidaan uistella isommalla veneellä tai vertikaalijigata kuhia syvästä vedestä. Kenties talvinen pilkkionginta on se juttu. Opas voi näyttää miten haukia voidaan onkia talvella syöttikalaa käyttäen. On joinakin päivinä melko tehokasta. Tai sitten soutuveneellä kalastetaan alkukesän tyynessä illassa Kymijoella taimenta tai kirjolohta.

Kalastuspaketit

HAUENKALASTUKSESTA KETTUJÄRVELLÄ, KYMIJOELLA JA ARRAJÄRVELLÄ

Moni täältä Kymijoen maisemista on sen elämänsä hauen napannut!
Mm. erään ison yrityksen vieras sai saaliikseen noin. 10 kiloisen hauen ja se ainakin sillä kertaa turvasi tänne Kymenlaakson ihan huomattavat kaupat. Siksi tilausravintolamme Ketunleivän portilla komeilee juuri tuon hauen innoittamana tehty puuhauki! Toki kalastusoppaallamme on ollut useasti näihin asioihin myönteinen vaikutus opastaessaan asiakkaat hyville tärppipaikoille.

Pitkänhuiskea Hauki on usean heittokalastajan suosikki, eikä syyttä. Haukia voi pyytää avovesiaikana eri tavoin, se on hyvin haasteellinen pyydettävä ja siinä sen viehätys onkin.

Kalastajan ei tarvitse matkustaa Etelä-Suomea kauemmaksi ja maksaa kalastuksestaan suuria summia, saadakseen mahtavia kalastuselämyksiä! Hauesta tekee ihanteellisen pyyntikohteen myös sen luonne ja pedon monihampainen kita ja siten kyky kasvaa mahtaviin mittoihin – useamman kilon kaloja voi saada melkein mistä tahansa ja yli 10 kg painoisia on täältä saatu saaliiksi useita!

Hauki on osaavan kokin käsissä hyvä ruokakala. Se on vahärasvainen, tosin ruotoja on runsaasti, mutta ne voi suureksi osaksi välttää fileoimalla kala melkein ruodottomaksi. Mutta tärkeää kalkkia ja fosforia saa ruodoista, niin siksi jauha koko kalafile! Saat maittavia haukimurekepihvejä, joita meillä tilausravintolassa tekee myös kokkimme Susan!

Hauki on monelle aloittelijalle se ensimmäinen iso kala, joka houkuttelee vaihtamaan mato-ongen virveliin, toki haukea saa monin erilaisin keinoin, mutta tässä tärkeimpänä heittokalastus.

TARVITSET VAIN:

Ja uistimista parhaimpia kenties vaaput, joista tunnetuimmat Rapalan valmistamia tai lusikkauistimet.

Yleensä parasta kalastusaikaa on toukokuu, silloin hauen kutupaikkoja ovat matalat 1-3 m ruohikkoiset (kaislat, ahvenvita ja lumpeet) rannat ja näille seuduille se jää myös kutemisen jälkeenkin vaanimaan saalistaan. Myös syksyllä kun vesi on jäätynyt alle +10 asteen, on hyvät mahdollisuudet saada isompaa haukea syvänteiden reunoilta.
Syksyllä hauen liha on kuitenkin parhaimmillaan, sillä kalaan tulee talven varalle lisää rasvaakin.
Syksyisin hauet viettävät aikaa mielellään lähellä pohjaa, joten kalastettaessa ota tämä huomioon.

Kuhan kalastus

KUHAA KALASTAMASSA

Keskikesällä, kun vesi on lämmennyt kuha on aktiivisempi kuin alkukesästä tai -syksystä, joten kesä-, heinä- ja elokuu onkin parasta aikaa kuhan kalastukselle uistellen sillä ilmatkin on tyynimmät ja vesillä olosta nauttii jo pelkästään maisemia katsellessaan. Parempi syönti kuhalla on selvästi illemmalla, kun pienet kalat nousevat pintaan ruokailemaan ja se seuraa niiden perässä omaa saalista tavoitellen.

Kuhan sanotaan olevan uskollinen kutualueilleen ja sitä saa saaliksi myös kutuaikana, mutta suurin osa silloin on koiraskaloja. Kuhan esiintymispaikat kannattaa myös merkata muistiin, sillä todennäköisintä on että sieltä saa useammankin kalan seuraavilla kerroillakin. Täällä sitä saa kalastajien kertomana todennäköisemmin Arrajärveltä uistellen ja Kymijoelta jigausvälineillä.

Kuhan kalastamisessa voi käyttää monia eri kalastustapoja: uistelua, vertikaalijigausta, jigausta, drop shottausta, heittokalastusta. Vasta-aloittelijalle sopivat samat uisteluvälineet kuin hauenuistelussakin. Perinteiset kuhauistimet ovat solakat vaaput, mutta lisäksi voi käyttää painoja, painosyvääjiä, tuplauistimia. Kuhien suosimissa väreissäkin laaja kirjo: räiskyvistä kelta-oranssivihreistä helmiäisväreihin ja haaleisiin sävyihin. Kannattaa kokeilla useampia vaihtoehtoja, sillä kuhalla on taipumus alkaa suosimaan jotain tiettyä väriä.

Kalastusoppaamme tuntee kalastuksen salaisuudet näillä alueilla etenkin ja opastaa rauhallisesti vasta-aloittelijaakin.

Yli-Kaitalan ympäristössä on hyvät puitteet monipuoliseen kalastukseen

Kettujärvi, Arrajärvi ja Kymijoki ovat toisiinsa yhteydessä, joten useimpien mökkien rannasta pääset myös Kymijoelle ja Arrajärvelle. Voit myös vuokrata kalastusveneemme Mankalan padon alapuolisiin vesiin, uusi venelaiturimme Leininselän rannassa tarjoaa mahdollisuuden veneillä aina Kimolan kanavalle ja Vuolenkoskelle saakka.

Kymijoella kalastuskausi on huomattavasti pidempi kuin järvillä, jäässä se on ainoastaan kovimpien ja pitkäaikaisten pakkasten aikaan. Venettä on mahdollista vuokrata Kymijoen Tapolanniemen rannasta avovesikalastukseen huhtikuun alusta tai riippuen talvesta jo aikaiseminkin. Mökeiltä Tapolanniemen rannalle matkaa on n.2-3 km.
Kymijokeen osana kuuluu Isokäyrän viehekalastusalue ja Iitin viehekalastusalue, joka sijaitsee Mankalan voimalaitoksen alapuolisella vesialueella. Siihen kuuluu myös Urajärvi.

Isokäyrän viehekalastusalue on n. 5 km pitkä ja kalastukseen tarvitaan erikoislupa. Onkiminen ja matosyötin käyttö alueella kielletty. Harakkakosken kalastustukikohdan rannasta pääsee helpoitten kalastamaan Isokäyrän alueelle. Yli-Kaitalasta on matkaa Harakkakosken kalastustukikohtaan n. 5 km. Sinne voit mennä omalla autolla, pyöräillen tai veneellä. Entisellä koskialueella ei kuitenkaan saa uistella moottorivetoisesti. Patoallasosuudella moottoriveto sallittua. Alueen rantamaasto on erittäin vaikeakulkuista paitsi Harakkakosken alueella, jossa on raivattu ja rakennettu laitureita. Harakkakosken kalastus- ja retkeilytukikohdassa on louvo, tulentekopaikka, wc, pitkä pöytä penkkeineen sekä savustustalo.

Lähialueella on myös seuraavat vesistöt: Märkjärvi, Kotojärvi, Myllylampi, Kylliäinen, Keskimmäinen ja Tuhkuri.

Kettujärvi

Kettujärven keskisyvyys on n. 4-5 m ja syvin kohta n. 9 m. Järven pituus n.3 km. Vesiyhteys Kymijoelle ja Arrajärvelle. Yleisimmät saaliskalat ovat hauki, ahven ja särkikalat. Mahdollista saada myös kuhaa, rapua, kirjolohta, taimenta ja madea. Kettujärvellä voi käyttää seuraavat kalastustavat: heittokalastus, jigaus, uistelu, onginta, pilkkionginta.

Arrajärvi

Arrajärven keskisyvyys on 3-4 m ja syvin kohta n. 8 m. Järven pituus on n. 7 km. Vesiyhteys Kymijoelle ja Kettujärvelle. Yleisimmät saaliskalat ovat hauki, kuha, särkikalat ja ahven. Kalastustapoina heittokalastus, uistelu, jigaus ja onginta.

Kymijoki

Kymijoella on paljon syvyysvaihtelua ja myös virtaus vaihtelee. Syvyys on n. 10 m ja syvin kohta n. 21 m. Saaliskalat: ahven, kuha, hauki, särkikalat, made, taimen ja kirjolohi. Kalastustavat: Vertikaalijigaus, drop shot, uistelu, heittokalastus, jigaus ja onginta.

Kymijoki ja Isokäyrän viehekalastusalue

Syvyys alueella vaihtelee paljon. Entisten koskien kohdalla 3-6 m, ja suvantopaikoissa 10-20 m. Kapeimmassa ja matalammassa kohdassa virta on voimakas, kun taas syvemmät suvantokohdat virtaavat rauhallisesti.
Saaliskaloina kirjolohi ja ahven, hauki, taimen ja kuha.
Kalastustavat: heittokalastus, uistelu, perhokalastus.
Tärkeää! Alueelle tarvitaan erillinen kalastuslupa. Alueella onginta kielletty. Moottoriuistelu on kielletty alueen yläosalla. Kalastuksessa käytettävä vene kuuluu olla rekisteritarralla varustettu.

Kymijoki, Leininselkä. Syvyys on yli 10 m, syvin kohta on 24 m. Yhteys Urajärveen, joka kuuluu myös saman kalastusluvan piiriin.
Saaliskalat: kuha, ahven, kirjolohi, taimen, särkikalat ja hauki.
Kalastustavat: vertikaalijigaus, drop shot, uistelu, jigaus, onginta ja heittokalastus.

Kalastusmatkat

Yli-Kaitala haluaa tarjota unohtumattomat kalastusmatkat kaikille asiakkailleen. Monipuoliset kalastuspakettimme kattavat muun muassa uisteluun keskittyvät kalastusmatkat Kymijoen vesistöissä ja ravustusretket syksyn rapukauden aikana.

Ohjatuilla matkoilla oppaana toimii kokenut kalastaja. Kalastusmatkat soveltuvat niin pienille ryhmille kuin hieman isommillekin kalastajaporukoille. Matkojen ohjelmaan kuuluu myös ateriointia luonnon helmassa ja muuta oheisohjelmaa.

Voit valita itsellesi sopivat kalastusmatkat valmiista pakettivalikoimastamme tai kysyä meiltä erikseen mahdollisuutta räätälöityyn kalastusreissuun. Toteutamme mielellämme kaikkien asiakkaidemme toiveet aina mahdollisuuksien mukaan. Ota meihin yhteyttä!

Ota yhteyttä

Sähköposti:

info@yli-kaitala.com

Puhelin:

+358 5326 5504 (respa)

+358 500 750 612 (Virpi)